Groenploeg Rozenburg

"Bijdrage naar kunnen".

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Wilgenknotten 2014

Zaterdag 1 maart zijn een groot aantal knotwilgen aan de Reede geknot.  Een jaarlijks terugkomend evenement georganiseerd door de deelgemeente. In de hoop dat de Gebiedscommissie dit over zal nemen. Een fotoimpressie van de werkzaamheden.

 

Na het Wilgenknotten met een afvaardiging van de Groenploeg naar de vrijwilligersbijeenkomst in het Gemeentehuis.  Vrijwilligerswerk Rotterdam gaf een uitleg van hun ondersteunende werk op velerlei gebied voor de vrijwilligers in Rotterdam.  

Na deze presentatie een zeer interessante lezing van Rinske en Angélique, de dames van Immeke. Zij imkeren op natuurlijke wijze op een volkstuin in Rotterdam. We werden op enig moment ruw door elkaar geschud !!!!!!  Om de bijen niet ineens al hun voedsel te ontnemen is het beter de wilgen om en om te knotten. Lange afstanden vliegen kost energie. Zijn we een hele ochtend verkeerd bezig geweest.  Gelukkig werd de soep niet zo heet gegeten als ze opgediend is. Navraag bij onze contactman van Groenbeheer leerde het volgende:

Voor de natuur is het het beste om zo klein mogelijke ingrepen te doen. Dus het om en om knotten is het allerbeste. Sterker nog. Als je de wilgen elke drie jaar knot dan moet er 1 op de drie wilgen geknot worden. Maar nu staan er in Rozenburg heel wat knotwilgen en er is altijd nectar en stuifmeel te halen voor de bijen.  De bijen vliegen over een afstand van 10 km om voedsel te halen. Alleen kost het halen van voedsel over grote afstand veel energie en dus ook voedsel en gaat er dus veel opgehaalde nectar verloren. Nu is de meest rendabele vliegafstand van bijen anderhalve tot twee kilometer. De grootste afstand in Rozenburg diagonaal gemeten is vanaf de ingang Vinkseweg tot achter in de Bosseplaat 3,5 km en dit is een afstand die goed te doen is voor de bijen.