Groenploeg Rozenburg

"Bijdrage naar kunnen".

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Attentieborden geplaatst bij de ijsvogelbroedwand

Vandaag 30 april 2024

Met dank aan Groenbeheer Rotterdam hebben we vandaag de gevraagde attentieborden ontvangen. We laten er geen gras over groeien en hebben de borden direct bij de ijsvogelbroedwand geplaatst. Met de hoop dat de ijsvogels een rustige broedtijd tegemoet kunnen zien.

IMG 20240430 WA0012

Afscherming ijsvogelbroedwand

Zaterdag 13 april hebben we met 4 groenploegers een scherm gemaakt bij de ijsvogelbroedwand. Het is gebleken dat mensen al of niet bewust TE dichtbij de nestgang komen. De hoop is dat het scherm afdoende zal blijken. De schouw op broedende fauna leerde ons dat broedende watervogels hun nest hadden gemaakt op ruime afstand van onze werkzaamheden. De vorige keer achtergelaten wilgentakken hebben we naar de werkplek gesleurd en de groenvoorziening kan nu een maaislag maken.

We konden aan de slag en onze routine pakte goed uit, de klus was snel geklaard. Dus opruimen en snel naar het Groenhonk. Dit was onze laatste aktiviteit. Het aanstaande najaar hopen we de draad weer op te pakken.

Vermeldenswaard en voor de statistieken: De Groenploeg heeft het afgelopen seizoen 140 wilgen geknot. 

We zijn hier heel trots op.

 

 

 

 

 

3 wilgen hoek Nachtegaallaan/Meeuwensingel

Zaterdag 6 april werden we overwachts met een traktatie bij de koffie getrakteerd door Piet. De hierdoor verkregen extra caloriën konden we goed gebruiken bij het knotten van 3 flink uit de kluiten gewassen knotwilgen. Na een zorgvuldige schouw op eventuele nesten in de direkte nabijheid konden we met 7 man aan de slag. Een meerkoeten paar op grotere afstand van ons ging rustig door met broeden.

De klus was snel geklaard en na overleg hebben we het terrein opgeklaard en naar het honk gegaan.

 

Ooievaarstnest en ijsvogelbroedwand opgeknapt

Zaterdag 9 maart 2024

Vandaag een vroege opkomst in ons Groenhonk om het karwei in het Esdoornpark af te maken. We zien er gelikt uit en zijn trots als een pauw met onze nieuwe jackets. Na de koffie met lekkers, dank Piet, gingen we naar het Esdoornpark. Het vervoer van de steiger liep gesmeerd en ook dank verschuldigd aan Mart voor het gebruiken van zijn materiaal.

De opbouw van de steiger verliep snel en na het opnemen van de diameter van de nestbak gingen 2 man aan de slag om de bodembedekking uit kunstgras te snijden. Ondertussen waren groenploegers boven op de steiger al bezig de wand van de bak te vlechten uit door andere mensen aangevoerd materiaal. En de gaten verder opvullen.

Leo hield zich bezig met het scherm bij de ijsvogelbroedwand. In persoon van Cornelia werden we verrast, die info kwam halen voor een stukje in Nieuwsblad Rozenburg, persbelangstelling zijn we blij mee. De Groenploeg mag nog wel een beetje groeien in leden. Na het interview was de rollator van Cornelia zoek. Deze kon niet ver weg zijn, dus we hebben de rollator uiteindelijk gevonden. Er was nog veel opruimwerk te doen, maar zijn mooi op tijd vertrokken.

Vanaf deze kant een ieder hartelijk dank voor de geweldige inzet, top!!

 

 

De kop is er af

 Zaterdag 2 maart 2024,

De kop is er af. Vandaag 2 maart zijn we met 5 Groenploegers naar het Esdoornpark gegaan om te beginnen met wat we noemen "groot onderhoud". Het weer was prachtig en we hebben kans gezien om de 47 wilgen van hun takken te ontdoen. Deze takken gaan we volgende week gebruiken om een flinke takkenril te bouwen bij de ijsvogelbroedwand. Hopelijk zorgt dit ervoor dat de ijsvogels meer rust krijgen hun broedsel groot te brengen. Tevens hebben we 2 wilgen geplant op de locatie van de overloopleiding van de paddenpoel ter bescherming tegen het maaimachine geweld.

Volgende week gaan we verder met het onderhoud en reparatie van het ooievaarsnest. Dit is een grote klus en vele handjes zijn meer dan welkom.