Groenploeg Rozenburg

"Bijdrage naar kunnen".

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

3 wilgen hoek Nachtegaallaan/Meeuwensingel

Zaterdag 6 april werden we overwachts met een traktatie bij de koffie getrakteerd door Piet. De hierdoor verkregen extra caloriën konden we goed gebruiken bij het knotten van 3 flink uit de kluiten gewassen knotwilgen. Na een zorgvuldige schouw op eventuele nesten in de direkte nabijheid konden we met 7 man aan de slag. Een meerkoeten paar op grotere afstand van ons ging rustig door met broeden.

De klus was snel geklaard en na overleg hebben we het terrein opgeklaard en naar het honk gegaan.

 

Ooievaarstnest en ijsvogelbroedwand opgeknapt

Zaterdag 9 maart 2024

Vandaag een vroege opkomst in ons Groenhonk om het karwei in het Esdoornpark af te maken. We zien er gelikt uit en zijn trots als een pauw met onze nieuwe jackets. Na de koffie met lekkers, dank Piet, gingen we naar het Esdoornpark. Het vervoer van de steiger liep gesmeerd en ook dank verschuldigd aan Mart voor het gebruiken van zijn materiaal.

De opbouw van de steiger verliep snel en na het opnemen van de diameter van de nestbak gingen 2 man aan de slag om de bodembedekking uit kunstgras te snijden. Ondertussen waren groenploegers boven op de steiger al bezig de wand van de bak te vlechten uit door andere mensen aangevoerd materiaal. En de gaten verder opvullen.

Leo hield zich bezig met het scherm bij de ijsvogelbroedwand. In persoon van Cornelia werden we verrast, die info kwam halen voor een stukje in Nieuwsblad Rozenburg, persbelangstelling zijn we blij mee. De Groenploeg mag nog wel een beetje groeien in leden. Na het interview was de rollator van Cornelia zoek. Deze kon niet ver weg zijn, dus we hebben de rollator uiteindelijk gevonden. Er was nog veel opruimwerk te doen, maar zijn mooi op tijd vertrokken.

Vanaf deze kant een ieder hartelijk dank voor de geweldige inzet, top!!

 

 

De kop is er af

 Zaterdag 2 maart 2024,

De kop is er af. Vandaag 2 maart zijn we met 5 Groenploegers naar het Esdoornpark gegaan om te beginnen met wat we noemen "groot onderhoud". Het weer was prachtig en we hebben kans gezien om de 47 wilgen van hun takken te ontdoen. Deze takken gaan we volgende week gebruiken om een flinke takkenril te bouwen bij de ijsvogelbroedwand. Hopelijk zorgt dit ervoor dat de ijsvogels meer rust krijgen hun broedsel groot te brengen. Tevens hebben we 2 wilgen geplant op de locatie van de overloopleiding van de paddenpoel ter bescherming tegen het maaimachine geweld.

Volgende week gaan we verder met het onderhoud en reparatie van het ooievaarsnest. Dit is een grote klus en vele handjes zijn meer dan welkom. 

 

 

 

 

Knotevenement 2024

Zaterdag 10 februari 2024 jaarlijkse wilgenknotdag.

Het was geweldig om te zien dat er zoveel Rozenburgers op de vroege zaterdagochtend zich in willen zetten om wilgen te knotten. De eerste aanzet was vorige week al door de vaste kern Groenploegers geknot, maar er waren nog een veertigtal wilgen die geknot moesten worden. Maar dankzij de grote opkomst van ruim 52 vrijwilligers in alle leeftijden en sexen.

Er werd gezaagd, geknipt en met takken gesleept om op tijd klaar te zijn voor de lunch met erwtensoep. De klus was buitengewoon snel geklaard.

Ondanks de door ons geplaatste hekjes om de veiligheid van wandelaars te borgen kregen we weer vervelende opmerkingen van hondenuitlaters toegesnauwd.

Het wilgenlaantje is na het knotten schoon opgeleverd en na het schoonmaken en opruimen van ons gereedschap genoten we van de uitgebreide lunch.

De jaarlijkse knotdag organiseren kan alleen dankzij de belangenloze inzet van een groot aantal vrijwilligers en organisaties. Het licht voor de hand dat de organisatoren eerst bij hun lokale bestuur, lees Gemeente Rotterdam, steun en support zoeken. Je komt deuren tegen die OF niet opengaan Of dichtgegooid worden. Droevig. Maar Rozenburg vaart zijn eigen scheepje.

Speciale dank aan aannemingsbedrijf Qualm bv, Scoutinggroep Albert Schweitzer, Marianne, Petra en Wim en aan een ieder die deze dag tot een succes hebben gemaakt.

 

 

 

 

 

Aanloop naar het knotevenement

Zaterdag 3 februari 2024

Blij verrast door de grote opkomst van 10 groenploegers gingen we naar het wilgenlaantje om een begin te maken met het knotten van de daar aanwezige 60 wilgen. We hebben een begin gemaakt op de hoek van de Wilgentuinen.

Zo hebben we voor volgende week een mooie opslagruimte gecreërd voor de enorme massa aan takken. Rond twaalf uur zijn we gestopt met een mooi resultaat: 20 wilgen zijn van hun kruin ontdaan.

We hebben dankzij de grote opkomst een mooie start gemaakt om volgende week 10 februari,  hopelijk met veel vrijwilligers,  de resterende 40 wilgen aan te pakken.